321. Żeberka pieczone Skladniki: 16 żeberek wieprzowych 40 dag selera korzeniowego 40 dag porów 1 cebula 1 łyżka masła 50 ml bulionu warzywnego z kostki sól pieprz trochę oleju natka pietruszki do dekoracji |
322. Schab z owocami Skladniki: 1 kg schabu lub szynki wieprzowej 1/2 kg mrożonych śliwek gruby plaster wędzonego boczku 3 łyżki oleju 1 szklanka gorącego bulionu sól pieprz zioła Sposób przyrządzenia: |
323. Gulasz wieprzowy z pieczarkami Skladniki: 60 dag sznyclówki wieprzowej 30 dag pieczarek 30 dag małych cebulek 25 dag makaronu wstążki 20 dag śmietany kremówki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 pomidor 3 łyżki oleju 2 ły... |
324. Kotlety schabowe Skladniki: 600 g schabu 1 jajko 60 g tartej bułki 10 g mąki sól tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzenia: Ostrym nożem starannie oddzielić mięso od kości. Pokroić otrzymane mięso w poprzek na ... |
325. Kotlety mielone Skladniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 1 mała bułka 1 jajko sól pieprz tarta bułka 2 łyżki smalcu 1 mała cebula Sposób przyrządzenia: Do zmielonego mięsa dodać jajk... |
326. Sernik czarno - biały Skladniki: Ciasto: 40 dag mąki 6 łyżek cukru cukier waniliowy 20 dag masła albo margaryny łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu... |
327. Serniczek na zimno z borówkami Skladniki: 1 opakowanie sernika na zimno 0,5 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru biszkopty okrągłe borówki galaretka cytrynowa, truskawkowa i 2 pomarańczowe Sposób przyrządzenia: Na początek ro... |
328. Piernik doskonały przekładany kremem i dżemem Skladniki: Ciasto: 1 szklanka miodu (powinien być płynny - wystarczy go podgrzać) 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 8 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody... |
329. Szarlotka Skladniki: 3,5 szkl mąki 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 1 całe jajko 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany jabłka Sposób przyrządzenia: Robimy kruche cias... |
330. Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie Skladniki: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki łyżeczka proszku do pieczenia Masa owocowa: 1,5 kilograma przesmażonych jabłek galaretka cytrynowa mała paczka żelaty... |