Kuchnia polska - przepisy.
Szynka wielkanocna
Składniki:
5-7 kg surowej szynki
35 dag soli
1 łyżeczka saletry
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki sproszkowanej kolendry
12 ziaren ziela angielskiego
12 zmielonych goździków
Sposób przyrządzenia:
Sól smażyć na suchej patelni. Wymieszać z przyprawami i cukrem pudrem. Mieszanką nacierać szynkę ze wszystkich stron. Ułożyć w misce lub garnku, przykryć pokrywą i obciążyć. Zostawić na dobę. Następnie przenieść do lodówki lub chłodnego pomieszczenia na 3 tygodnie, co drugi dzień mięso przewracać na drugą stronę, pocierając zaprawą. Po tym czasie szynka jest gotowa. Można wędzić lub gotować.
Dodano: 31-03-2009 Odsłon: 2069
|
|
Obecna ocena: 3.66, głosów: 3
|