Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Szynka wielkanocna

Składniki:
5-7 kg surowej szynki
35 dag soli
1 łyżeczka saletry
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki sproszkowanej kolendry
12 ziaren ziela angielskiego
12 zmielonych goździków

Sposób przyrządzenia:
Sól smażyć na suchej patelni. Wymieszać z przyprawami i cukrem pudrem. Mieszanką nacierać szynkę ze wszystkich stron. Ułożyć w misce lub garnku, przykryć pokrywą i obciążyć. Zostawić na dobę. Następnie przenieść do lodówki lub chłodnego pomieszczenia na 3 tygodnie, co drugi dzień mięso przewracać na drugą stronę, pocierając zaprawą. Po tym czasie szynka jest gotowa. Można wędzić lub gotować.

Dodano: 31-03-2009
Odsłon: 2069
Obecna ocena: 3.66, głosów: 3
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności