Kuchnia polska - przepisy.
Żeberka pieczone
Skladniki:
16 żeberek wieprzowych
40 dag selera korzeniowego
40 dag porów
1 cebula
1 łyżka masła
50 ml bulionu warzywnego z kostki
sól
pieprz
trochę oleju
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Żeberka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną. Blachę lub żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć na niej żeberka. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Seler oczyścić, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę o boku 1-2 cm. Pory dokładnie oczyścić i umyć, pokroić w grube krążki. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Wlać bulion, gotować wszystko razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać pokrojone pory i seler, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, krótko gotować na małym ogniu. Warzywa w bulionie dodać do żeberek na około 20 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 2776
|
|
Obecna ocena: 3, głosów: 7
|