Kuchnia polska - przepisy.
Polędwica z papryką i z ryżem
Skladniki:
25 dag ryżu basmati
3 szklanki bulionu warzywnego
po strąku papryki żółtej, czerwonej, zielonej
pęczek dymki
3 łyżki oleju
50 dag polędwiczek wieprzowych
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka sezamu
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w bulionie (20 minut). Paprykę pokroić w paseczki, dymki w krążki. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w paski i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Posypać solą i pieprzem, zabezpieczyć przez wystygnięciem. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlać resztę oleju, wrzucić paprykę i dymkę. Smażyć 5 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, posypać prażonymi ziarenkami sezamu. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną, mięsem i ryżem.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1629
|
|
Obecna ocena: 3.25, głosów: 4
|