Kuchnia polska - przepisy.
Kotlety mielone
Skladniki:
0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
1 mała bułka
1 jajko
sól
pieprz
tarta bułka
2 łyżki smalcu
1 mała cebula
Sposób przyrządzenia:
Do zmielonego mięsa dodać jajko, namoczoną bułkę, przyprawy i podsmażoną lekko cebulę. Wlać trochę wody i wyrobić. Na desce posypaną tartą bułką formować kotlety dokładnie obtaczając w bułce. Na dobrze rozgrzanym smalcu smażyć kotlety na rumiano z obu stron, przełożyć je do rondla, na wierzchu położyć po kawałeczku masła roślinnego, skroplić wodą, przykryć i trzymać chwilę na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1513
|
|
Obecna ocena: 4, głosów: 2
|