Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Skladniki:
60 dag sznyclówki wieprzowej
30 dag pieczarek
30 dag małych cebulek
25 dag makaronu wstążki
20 dag śmietany kremówki
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 pomidor
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
pół pęczka natki
pól pęczka świeżego lub suszonego majeranku
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paski, pieczarki umyć, podzielić na połówki. Cebulę obrać i pokroić w cząstki, poobrywać listki majeranku, część pozostawić do dekoracji, resztę posiekać. Makaron ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić i osączyć na sitku. Mięso smażyć porcjami na oleju, oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i cebulki. Włożyć mięso, zalać śmietaną i winem, zagotować. Mąkę utrzeć z odrobiną zimnej wody, zagęścić sos, ponownie zagotować. Dodać posiekany majeranek. Pomidor opłukać (usunąć pestki), pokroić w drobną kostkę i dodać do gulaszu. Natkę umyć i posiekać, tłuszcz rozgrzać, podsmażyć na nim makaron z natką. Mięso przełożyć na półmisek, udekorować resztą majeranku, podawać z makaronem i sałatą.

Dodano: 09-04-2009
Odsłon: 2086
Obecna ocena: 3.33, głosów: 3
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności