Kuchnia polska - przepisy.
Skrzydełka ala KFC
Skladniki:
8 skrzydełek kurczaka
dwa jajka
2 łyżki masła
sól
curry
ostra papryka
mąka
mleko
olej
bułka tarta
płatki kukurydziane
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka moczymy około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Mieszamy jajka z dodatkiem mleka i przyprawami (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu i od tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą w proporcji 1:3 z dwoma łyżkami rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucamy, a pozostałe odsączamy z wody. Następnie obtaczamy w bułce tartej z mąką, potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką i płatkami kukurydzianymi. Staramy się aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki. W wysokim naczyniu rozgrzewamy olej z dodatkiem masła (dla aromatu) i gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, wkładamy do niego panierowane skrzydełka. Oleju musi być tyle, aby skrzydełka były całe zanurzone. Smażymy na złoty kolor.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 2210
|
|
Obecna ocena: 3.66, głosów: 9
|