Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Kurczak wielkanocny

Składniki:
1/2 kg białej kiełbasy parzonej
8 kawałków kurczaka (mogą być same nóżki lub piersi)
2 łyżki czerwonego octu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
10 całych ząbków czosnku
10 suszonych śliwek
2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka Vegety
oliwa do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej oliwie smażymy kawałki kurczaka obtoczone w mące na złoty kolor i przekładamy je do brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Na tej samej oliwie smażymy pokrojoną w dość grube plasterki kiełbasę przez około 1 minutę. Następnie dodajemy: ocet, wino, rosół, czosnek, śliwki, jabłka, tymianek, liść laurowy, musztardę i Vegetę. Gotujemy razem kilka minut. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Dodano: 31-03-2009
Odsłon: 1983
Obecna ocena: 2.33, głosów: 3
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności