Kuchnia polska - przepisy.
Kaczka z jabłkami
Składniki:
Kaczka:
3 duże jabłka
cebula
szklanka soku jabłkowego
10 dag słoniny
sól
pieprz
4 sztuki utłuczonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki maki pszennej
sos spod kaczki
Sposób przyrządzenia:
Jabłka pokroić w ćwiartki i każdy kawałek obtoczyć w mieszance przypraw i soli, kaczkę umytą i osuszoną nadziać jabłkami, przełożyć do brytfanny, a pierś kaczki obłożyć słoniną i cebulą pokrojoną w plasterki, polać sokiem jabłkowym i piec bez przykrycia do miękkości. Mąkę rozprowadzić winem i połączyć z sosem spod kaczki. Podawać z czerwoną kapustą i ziemniaczkami lub kluskami.
Dodano: 31-03-2009 Odsłon: 1940
|
|
Obecna ocena: 1, głosów: 1
|