Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Kaczka z jabłkami

Składniki:
Kaczka:
3 duże jabłka
cebula
szklanka soku jabłkowego
10 dag słoniny
sól
pieprz
4 sztuki utłuczonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki maki pszennej
sos spod kaczki

Sposób przyrządzenia:
Jabłka pokroić w ćwiartki i każdy kawałek obtoczyć w mieszance przypraw i soli, kaczkę umytą i osuszoną nadziać jabłkami, przełożyć do brytfanny, a pierś kaczki obłożyć słoniną i cebulą pokrojoną w plasterki, polać sokiem jabłkowym i piec bez przykrycia do miękkości. Mąkę rozprowadzić winem i połączyć z sosem spod kaczki. Podawać z czerwoną kapustą i ziemniaczkami lub kluskami.

Dodano: 31-03-2009
Odsłon: 1940
Obecna ocena: 1, głosów: 1
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności