Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Kruche babeczki

Skladniki:
Ciasto standardowe kruche:
50 dag mąki
1 margaryna
1 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-5 łyżek gęstej śmietany
Krem budyniowy:
0,5 l mleka 3,5%
cukier waniliowy
4 zółtka
20 dag cukru
1,5 łyżki czubatej maki ziemniaczanej
1 masło
Krem toffi:
słodzone mleko skondensowane lub ugotowane mleko - krówka

Sposób przyrządzenia:
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Foremki do babeczek mogą mieć ok. 7 cm średnicy i 2 cm wysokości. Wycinamy z ciasta kółka szklanką i wypełniamy ciastem foremkę. Ważne żeby ciasto było cienkie, gdyż sporo wyrasta. Foremki wcześniej smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Pieczemy na złoty kolor ok 15 min. w 180 stopniach.
Krem budyniowy: miękkie masło miksujemy w mikserze. Gotujemy ok. 0,4 l mleka z cukrem. Resztę mleka ubijamy z żółtkami i mąką, tak żeby nie było krup. Gdy mleko się zagotuje wlewamy ubitą masę i gotujemy budyń. Po całkowitym ostygnięciu budyniu stopniowo łączymy budyń z masłem cały czas miksując. Masa powinna wyjść puszysta.
Krem toffi: puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (właściwie pół puszki wystarczy) lub nieugotowanego słodzonego mleka skondensowanego do samodzielnego ugotowania (ok 1,5 h).
Składanie babek: na dno babeczki kładziemy małą łyżeczkę toffi. Przykrywamy 1 łyżką kremu. Na wierzchu posypujemy kolorową lub kakaowa posypką.

Dodano: 03-04-2009
Odsłon: 2552
Obecna ocena: 3.4, głosów: 10
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności