Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Piernik doskonały przekładany kremem i dżemem

Skladniki:
Ciasto:
1 szklanka miodu (powinien być płynny - wystarczy go podgrzać)
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
8 jajek
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka sody oczyszczonej (rozrobiona w 1/2 literatki wody)
Krem:
1 budyń waniliowy z cukrem
1/3 kostki masła
odrobina aromatu waniliowego
polewa czekoladowa lub dwie czekolady mleczne
dżem - najlepiej truskawkowy
odrobina posiekanych orzechów lub innych bakalii

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: składniki na ciasto należy po prostu zmiksować, w dowolnej kolejności. Piec w temperaturze 170 stopni, ok 40-50 minut. Po wyjęciu najlepiej pozostawić na dzień, będzie jeszcze lepszy. Na drugi dzień można go przełożyć. Trzeba go przekroić na trzy części, najlepiej zrobić to przy pomocy nitki. Pierwszą warstwę przekładamy kremem, drugą po prostu smarujemy dżemem.
Krem: gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, z tym że używamy o połowę mniej mleka, aby budyń był gęsty. Następnie ciepły budyń miksujemy z miękkim (ale nie roztopionym) masłem, dodajemy też troszkę aromatu do ciasta. Krem budyniowy trzeba schłodzić, a potem posmarować nim ciasto. Przełożony piernik można polać gotową czekoladową polewą, rozpuścić w małym rondelku dwie tabliczki czekolady z kilkoma łyżkami mleka. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto, zastygnie bardzo szybko. Zanim polewa zastygnie możemy posypać ją jeszcze bakaliami. Można użyć dwuch bakaliowych czekolad i nimi polewać piernik. Jest to ciasto na dużą prostokątną blaszkę.

Dodano: 07-04-2009
Odsłon: 2306
Obecna ocena: 2.71, głosów: 7
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności