Kuchnia polska - przepisy.
Jabłka zapiekane z cynamonem
Skladniki:
6 dużych winnych jabłek
2 łyżki masła roślinnego
3 łyżki miodu
8 dag rodzynek
8 dag posiekanych migdałów
szczypta imbiru
1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Umyć jabłka, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Wymieszać rodzynki z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem roślinnym. Farszem wypełnić jabłka. Owinąć jabłka w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cynamonu. Jabłka podawać z ubita śmietaną, podaną osobno.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1853
|
|
Obecna ocena: 3.5, głosów: 6
|