1. TEMAT: [i][/i] __C H L E B. Przepis WZORCOWY
wypiekuCHLEBA typu KR-IRL(mini chlebki). KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również
__400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. PRZYPRAWY to__:
sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po
zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co
następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z
takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy
powierzchnię blachy. PIECZEMY
w piekarniku (temp. 250oC
przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.[i][/i]
Uwaga: wszelkie dodatki np.
miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY
typu 2. P R Z E P I S ten
jest zamieszczony na stronie internetowej !!, _ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>