Kuchnia polska - przepisy.
Żurek wielkanocny
Skladniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
50 dag surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka startego chrzanu
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
1,5 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 minut. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać do żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1590
|
|