Kuchnia polska - przepisy.
Surówka z kapusty pekińskiej
Skladniki:
główka kapusty pekińskiej
puszka groszku zielonego
puszka kukurydzy
słoik ogórków konserwowych
jedna papryka czerwona
sól
pieprz
cukier
oliwa z oliwek
czosnek (jeden ząbek)
Sposób przyrządzenia:
Kapustę myjemy pod zimną wodą i obieramy z pierwszej warstwy liści, następnie przekrajamy w pół i jeszcze na ćwiartki i kroimy bardzo drobno wzdłuż. Do posiekanej kapusty dodajemy puszkę groszku i puszkę kukurydzy. Następnie wkroimy ogórki konserwowe w półksiężyce, a do środka (żeby był lepszy kolor) dodajemy paprykę czerwoną w małe paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozgnieciony czosnek dajemy do środka i wszystko polewamy odrobiną oliwy z oliwek bądź olejem. Wszystko należy dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby wszystko się dobrze przegryzło.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1650
|
|
Obecna ocena: 3, głosów: 3
|