Kuchnia polska - przepisy.
Sałatka orientalna
Skladniki:
2 szklanki długoziarnistego ryżu
5 łyżek oleju
2 łyżki orzeszków ziemnych
garść orzechów makademia lub laskowych
5 dag rodzynek
cebula
duży ząbek czosnku
świeży imbir
strąk czerwonego chili
łyżeczka soli
2 łyżki ziaren sezamowych
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż umyć, odcedzić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć talarki cebuli, wsypać ryż, dodać zmiażdżony czosnek, kawałek startego imbiru, posiekane chili i łyżeczkę soli. Smażyć na małym ogniu 10 minut. Następnie wlać 3 szklanki wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, uprażyć orzechy, dodać rodzynki, następnie smażyć, aż rodzynki napęcznieją. Ryż i rodzynki odłożyć na bibułę do osaczenia. Następnie włożyć do miski przygotowany ryż, posypać go orzechami, rodzynkami i ziarnami sezamowymi.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1543
|
|
Obecna ocena: 2.66, głosów: 3
|