Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Zrazy bite

Skladniki:
700 g wołowiny z udźca (zrazowej)
10 g mąki do oprószenia zrazów
60 g tłuszczu
100 g cebuli
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 liść laurowy
1/2 szklanki śmietany
20 g mąki do podprawy
sól

Sposób przyrządzenia:
Mięso w kawałku umyć, osączyć z wody, pokroić w poprzek włókien mięsnych na płaty grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Tępym końcem noża uformować owalne zrazy, oprószyć solą i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, zrumienić z obu stron. Na pozostałym na patelni tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, dodać do zrazów. Podlać zrazy 1 szklanką wody, dodać przyprawy, przykryć, dusić na wolnym ogniu około 45 minut, sprawdzić czy mięso jest miękkie. Sos podprawić zawiesiną ze śmietany i mąki, zagotować. Zrazy podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami.

Dodano: 09-04-2009
Odsłon: 3020
Obecna ocena: 3.63, głosów: 11
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności