Kuchnia polska - przepisy.
Wołowina w jarzynach
Skladniki:
200 g wołowiny
kilka kropli oleju sezamowego
kawałek korzenia imbiru
4 łyżki oleju słonecznikowego
4 cebule dymki
350 g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej
2 łyżeczki sosu rybnego
200 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
świeża lub suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażana, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 minut na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 2634
|
|
Obecna ocena: 2.5, głosów: 4
|