Najlepsze
Kategorie


Kuchnia polska - przepisy.
Indyk po meksykańsku

Skladniki:
100 dag filetów z piersi indyka
puszka pomidorów bez skórki w zalewie (lub surowych bez skórki)
puszka kukurydzy
2 duże czerwone papryki
4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka ostrego chili
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Opłukać i osuszyć filety, pokroić na dość duże, podłużne kawałki. Posolić, mocno zrumienić na dużej patelni na połowie tłuszczu. Dokładnie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w cienkie paski (jeśli chcemy, aby danie było jeszcze pikantniejsze w smaku, możemy oprócz słodkiej papryki dodać do niego papryczkę chili). Osączyć na sitku kukurydzę. Zdjąć usmażone mięso z patelni, rozgrzać resztę tłuszczu. Wrzucić paprykę, lekko podsmażyć. Ponownie włożyć kawałki mięsa na patelnię. Wrzucić kukurydzę, smażyć składniki jeszcze kilka minut. Dodać rozdrobnione, osączone z zalewy pomidory. Doprawić do smaku suszonymi ziołami: oregano, chili oraz kolendrą. Krótko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.

Dodano: 09-04-2009
Odsłon: 1548
Obecna ocena: 3.6, głosów: 5
Oceń zasób:
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności