Kuchnia polska - przepisy.
Drobiowe udka po belgijsku
Skladniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 łyżeczki chili w proszku
4 nieduże udka
1 szklanka jasnego piwa
5 dag rodzynek
1 łyżka masła
listek laurowy
3 cebule
6 plasterków boczku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
cukier
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki zalać piwem, dodać cukier i moczyć godzinę, osączyć. W tym czasie przygotować udka kurczaków, ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić piwem i oliwą, dodać przyprawy, ułożyć w wolnych miejscach zwinięte w ruloniki paski boczku i cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawić, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła i rodzynki, wstawić do piekarnika (250 stopni), piec 40 minut, polewać sosem i odwracać co jakiś czas na drugą stronę.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1620
|
|
Obecna ocena: 3.25, głosów: 4
|