Kuchnia polska - przepisy.
Danie chińskie
Skladniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 papryka czerwona
30 dag pieczarek
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki sosu sojowego
3-4 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać chili i wymieszać. Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki. Zrobić ciasto: 2 jajka roztrzepać w misce mikserem z mąką ziemniaczaną. Filety włożyć do ciasta. Rozgrzać dość dużo oleju na głębokiej patelni. Wrzucać kostki fileta obtoczone w cieście i usmażyć na złoty kolor. Gdy filety się usmażą odlać olej, zostawić odrobinę na dnie patelni, wrzucić paprykę i pieczarki, smażyć 3-4 minuty ciągle mieszając. Przygotować zalewę: sos sojowy wymieszać z wodą. Zalewę wlać na patelnię do mięsa i jeszcze chwilę mieszając podgotować. Podawać z ryżem.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1807
|
|
Obecna ocena: 1.25, głosów: 4
|