Kuchnia polska - przepisy.
Kaczka po staropolsku
Skladniki:
1 kaczka
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki tłuszczu
pieprz, sól, majeranek, estragon
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, posolić, natrzeć przyprawami. Do środka włożyć dwa obrane i pokrojone w cząstki jabłka, ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, podlać winem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 C). Piec około 2 godzin, często polewając sosem. W tym czasie obrać resztę jabłek, wydrążyć środki, pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, uważając aby krążki się nie rozpadły. Upieczoną kaczkę podzielić na części, ułożyć waz z jabłkami na półmisku, obłożyć krążkami smażonych jabłek. Podawać z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.
Dodano: 02-04-2009 Odsłon: 2207
|
|
Obecna ocena: 3.55, głosów: 9
|