Kuchnia polska - przepisy.
Gęś świąteczna z jabłkami
Skladniki:
gęś (3 kg)
1 cebula
1 łyżka cząbru
6 jabłek kwaskowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz czarny
8 dag rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
sól
Sposób przyrządzenia:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Jabłka umyć, z każdego owocu ściąć wierzchołek, a pozostałą część wydrążyć i skropić w środku sokiem z cytryny. Miąższ oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z odciętymi kawałkami jabłek wymieszać z cząbrem i nadziać gęś. Otwór zaszyć nicią.
Gęś włożyć do brytfanny, wlać 2 szklanki wody, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.
Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso 2 godziny, najpierw rumieniąc piersi, a potem grzbiet.
Rodzynki moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i wypełnić nimi wydrążone jabłka. Cebulę obrać i pokroić na ósemki.
Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny włożyć cebule, gęś obłożyć jabłkami i upiec razem. Upieczoną gęś pokroić na porcje i razem z jabłkami i cebulkami ułożyć na półmisku. Można również pokroić mięso na plastry.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/2 szklanki wody, wlać do odtłuszczonego sosu i mieszając, zagotować. Sos przecedzić przez sito i podać w sosjerce. Podawać z kopytkami i brukselką.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1975
|
|
Obecna ocena: 3.4, głosów: 10
|