Kuchnia polska - przepisy.
Sernik z bakaliami
Skladniki:
60 dag tłustego białego sera
5 jajek
1/2 kostki masła
szklanka cukru
torebka cukru waniliowego
po 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i pinioli
łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
3/4 skórki pomarańczowej drobno posiekać. Rodzynki sparzyć, odsączyć. Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni. Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, stopniowo dodając po żółtku i łyżce sera. Posiekaną skórkę, 3/4 orzeszków piniowych i rodzynki wymieszać z mąką. Bakalie wymieszać z masą serową. Białka ubić, delikatnie połączyć z masą. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę. Piec 40 minut w 200 stopniach. Przed podaniem pospać cukrem pudrem, ozdobić orzeszkami i skórką pomarańczową.
Dodano: 02-04-2009 Odsłon: 1703
|
|
Obecna ocena: 5, głosów: 4
|