Kuchnia polska - przepisy.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Skladniki:
Ciasto drożdżowe:
180 ml mleka
375 g maki
40 g drożdży
50 g cukru
75 g margaryny
75 g posiekanych orzechów laskowych
Na wierzch:
2 kg śliwek
100 g cukru
łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
200 g mąki
100 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g migdałów
100 g margaryny
Sposób przyrządzenia:
Mleko podgrzać. Mąkę przesiać, na środku zróbić wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże. Dodać trochę mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Roztopić 75 g margaryny. Dodać margarynę, resztę mleka i cukru do maki z drożdżami. Wyróbić ciasto. Przykryć i postawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Ciasto rozwałkować, przełóżyć na natłuszczoną blachę. Posypać orzechami. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki i ułóżyć na cieście. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać tym śliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kruszonka: do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Palcami wyrabiać grudki. Ciasto posypać kruszonką i migdałami. Piec 45 minut.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 1744
|
|
Obecna ocena: 3.5, głosów: 2
|