Elegancki tort z wiśniami jest idealnym deserem koronujący udany, wystawny obiad.
Tort z likierem wiśniowym
37,5 dag mąki
5 jajek
26 dag masła
17,5 dag cukru
szczypta soli
15 dag gorzkiej czekolady
10 dag kwaśnej śmietany
1/2 paczka proszku do pieczenia
8 dag konfitury wiśniowej
3 łyżek likieru wiśniowego
25 dag mascarpone
3 dag cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
25 dag twarogu
kawałki czekolady do dekoracji
wiśnie drylowane do dekoracji
12,5 dag mąki, 1 jajko, 6 dag zimnego masła, 2,5 dag cukru, szczypta soli - zagnieść owinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
Czekoladę rozdrobnić, rozpuścić. 20 dag masła i 15 dag cukru utrzeć, dodać 4 jajka, kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę.
25 dag mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i utrzeć z resztą masy.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 min.
Gdy 30 min. upłynie wyjąć pierwszą masę z lodówki rozprowadzić ją w formie, nakłuć widelcem w kilku miejscach i upiec w temp. 180 stopni 15-25 min.
Gdy oba ciasta przestygną należy posmarować kruche ciasto konfiturą wiśniową. (Te jasne, które piekliśmy jako drugie)
Na ciasto z konfiturą przekładamy ciasto czekoladowe (które piekliśmy pierwsze). Nakłuwamy je patyczkiem i nasączamy likierem wiśniowym.
Serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny ubijamy i dodajemy twaróg.
Nakładamy tę masę na ciasto smarując nią górę i boki.
Gotowe ciasto dekorujemy.
Do tego ciasta idealnie nadaje się gotowy twaróg z plastikowego pojemniczka typu turek itp.
Ciasto jest dość czasochłonne ale efekt wart wysiłku.
Smacznego!
lorelei, 02-10-2007, odsłon: 3892