To ciasto napewno się uda. Kruche ciasto z...
A oto następny niezawodny przepis.
Pieczcie, jedzcie i bawcie się....
Kruche ciasto z....
No właśnie z czym?
Je je piekę przeważnie z jabłkami, śliwkami i rabarbarem ale tak naprawdę, można tu wiele owoców włożyć.
Pierwszy raz proponuję jednak zrobić je z jabłkami. Poznacie smak tego ciasta i sprawdzicie jak wam smakuje. Jego smak zainspiruje Was z czym następnym razem je upieczecie.
Kruche ciasto z jabłkami!
1 kostka margaryny
70 dag mąki
30 dag cukru
2 małe proszki do pieczenia
1/2 szkl. śmietany
3 całe jajka
1 kg jabłek
Margarynę, cukier jajka utrzeć. Dodać śmietanę, powoli dodawać mąkę i proszek. Ucierać służszą chwilę.
2/3 masy wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tarką.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać trochę cynamonu i odrobinę cukru. Wyłożyć je na ciasto.
Resztę ciasta ułożyć na wierzch. (dowolnie, jak posypkę)
Piec w temp. 180 stopni przez 45 min.
Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga!
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję. Proszę się nie martwić, że nie jest kruche i przykleja się do rąk.
Cynamonu dodajemy tyle ile chcemy. Chodzi tu o to, żeby jabłka nabrały pięknego aromatu. Jeżeli jabłka są słodkie można pominąć cukier, jeżeli są kwaśne dodajemy go trochę więcej.
Smacznego!
lorelei, 28-09-2007, odsłon: 4655