Dziś zaproponuję Wam przykładowy obiad. Tradycyjnie podane będzie mięso, warzywa, ziemniaki.
Jeżeli chcesz zrobić furorę przygotuj karkówkę w śmietanie. Potrzebne Ci będą:
1 kg karkówki
1 kg pieczarek
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
400 ml śmietany 30%
pieprz, sól
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Karkówkę należy pokroić na plastry. (grubość 0,5-1cm)i obsypać przyprawą do grilla. Następnie odstawiamy ją na 15 minut. Myjemy pieczarki, obramy cebule i kroimy je w plastry.
Po upływie czasu karkówkę smażymy na oleju, tak by lekko się zarumieniła.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, całość lekko solimy i pieprzymy.
Teraz kładziemy warstwę karkówki i wyciskamy na nią 2 ząbki czosnku. Całość posypujemy ziołami. Tę czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła. Na wierzch kładziemy pozostałe pieczarki i zalewamy całe danie śmietaną.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.
W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby nie wysuszyły się lecz nasączyły śmietaną.
Do tego dania można przygotować wiele surówek. Ja proponuję:
małą białą kapustę lub pół dużej
2 marchewki
1 jbłko
sok z 1 cytryny
1 por
mała cebula
3-4 łyżki oliwy
sól, cukier
Kapustę szatkujemy solimy i odstwiamy aż zmięknie.(30min-1godz.)
Marchewkę i jabłko również ucieramy na tarce. Zaraz po starciu jabłka polewamy je sokiem z cytryny by zachowała kolor, kroimy por i cebulę.
Gdy kapusta już zmięknie łączymy wszystkie składniki dodjemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Do Karkówki i suówki wystarczy teraz już tylko ugotować ziemniaczki i mamy obiad jak marzenie.
lorelei, 22-08-2007, odsłon: 3058