Kobieta i dom
POLECAMY
Przekładaniec bananowy

A oto smaczne ciasto, które z uwagi na galaretki lepiej przygotowywać jesienią i zimą. Przekładaniec bananowy posiada cztery warstwy. Licząc od spodu 1- ciasto biszkoptowe, 2- masa bananowa,
3- masa pomarańczowa, 4- galaretka wiśniowa.


Przekładaniec bananowy

Składniki:

Do masy bananowej:
1/2 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
1 i 1/2 kg bananów
1 galaretka cytrynowa

Do masy pomarańczowej:
3 białka
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa

Na wierzch:
1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie:

Najpierw pieczemy najzwyklejsze w świecie ciasto biszkoptowe. Następnie przekładamy je na blaszkę z wyższą krawędzią.

Następnie należy przygotować oddzielnie trzy galaretki: cytrynową, pomarańczową i wiśniową.

By przygotować masę bananową miksujemy margarynę z cukrem na puszysty krem, ciągle miksując dodajemy żółtka, pokrojone w plastry banany oraz tężejącą galaretkę cytrynową. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wykładamy na ciasto biszkoptowe i równomiernie ją rozprowadzamy.

By przygotować masę pomarańczową ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy całość ma masę bananową i równomiernie rozprowadzamy.

Na masę pomarańczową wykładamy tężejącą galaretkę wiśniową i równomiernie ją rozprowadzamy.

Ciasto należy włożyć do lodówki lub wstawić przynajmniej w mocno chłodne miejsce.

Smacznego


lorelei, 12-11-2007, odsłon: 6985
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności