A oto smaczne ciasto, które z uwagi na galaretki lepiej przygotowywać jesienią i zimą.
Przekładaniec bananowy posiada cztery warstwy. Licząc od spodu 1- ciasto biszkoptowe,
2- masa bananowa,
3- masa pomarańczowa, 4- galaretka wiśniowa.
Przekładaniec bananowy
Składniki:
Do masy bananowej:
1/2 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
1 i 1/2 kg bananów
1 galaretka cytrynowa
Do masy pomarańczowej:
3 białka
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa
Na wierzch:
1 galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
Najpierw pieczemy najzwyklejsze w świecie ciasto biszkoptowe. Następnie przekładamy je na blaszkę z wyższą krawędzią.
Następnie należy przygotować oddzielnie trzy galaretki: cytrynową, pomarańczową i wiśniową.
By przygotować masę bananową miksujemy margarynę z cukrem na puszysty krem, ciągle miksując dodajemy żółtka, pokrojone w plastry banany oraz tężejącą galaretkę cytrynową. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę wykładamy na ciasto biszkoptowe i równomiernie ją rozprowadzamy.
By przygotować masę pomarańczową ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy całość ma masę bananową i równomiernie rozprowadzamy.
Na masę pomarańczową wykładamy tężejącą galaretkę wiśniową i równomiernie ją rozprowadzamy.
Ciasto należy włożyć do lodówki lub wstawić przynajmniej w mocno chłodne miejsce.
Smacznego
lorelei, 12-11-2007, odsłon: 7032