Drodzy miłośnicy pieczenia
Przedstawiam przepis, w którym użyjemy drożdży. Nie jest on zbytnio skomplikowany, jest natomiast bardziej czasochłonny niż np. kruche ciasto ze śliwkami.
Zapraszam do lektury, życzę przyjemnego piezzenia i smacznego.
Placek drożdżowy ze śliwkami
50 dag mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 kg śliwek
cukier puder (do posypania gotowego placka)
tłuszcz i mąka do blaszki
Przygotowanie:
Drożdże, wkładamy do niewielkiego naczynia (np. litrowego), dodajemy łyżkę cukru i podgrzane mleko.
Całość rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy 15 dag mąki, sól i jeszcze chwilę całość dokładnie mieszamy.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i resztą mąki.
Wyrabiamy ciasto przez dłuższą chwilę następnie wlewamy roztopione masło i ponownie je wyrabiamy.
Po uzyskaniu ładnej jednolitej masy, do której nie przyklejają się już ręce, (w przeciwnym wypadku dodajemy trochę mąki) odstawiamy całość ponownie do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blaszkę.
Umyte i przepołowione śliwki bez pestek układamy na cieście skórką do dołu.
Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni ok. 35 min.
lorelei, 12-11-2007, odsłon: 5492