Kuchnia polska - przepisy.
Rolada wołowa
Skladniki:
1 kg wołowiny
150 g pieczarek
100 ml bulionu
100 g kabanosów
100 ml białego wytrawnego wina
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
bazylia
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Mięso przeciąć wzdłuż do połowy, rozbić, posypać przyprawami, natrzeć roztartym czosnkiem, polać winem i wstawić do lodówki. 2 jajka ugotować na twardo, następnie obrać i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki, posiekane jaja oraz surowe jajko, wszystko doprawić i wymieszać. Farsz ułożyć na mięsie, położyć kabanosy, zrolować i zasznurować. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, zalać bulionem i pozostałą marynatą, dusić około 80 minut.
Dodano: 09-04-2009 Odsłon: 2405
|
|
Obecna ocena: 3, głosów: 13
|