Kobieta i dom
POLECAMY
To ciasto napewno się uda. Kruche ciasto z...

A oto następny niezawodny przepis.
Pieczcie, jedzcie i bawcie się....


Kruche ciasto z....
No właśnie z czym?
Je je piekę przeważnie z jabłkami, śliwkami i rabarbarem ale tak naprawdę, można tu wiele owoców włożyć.

Pierwszy raz proponuję jednak zrobić je z jabłkami. Poznacie smak tego ciasta i sprawdzicie jak wam smakuje. Jego smak zainspiruje Was z czym następnym razem je upieczecie.

Kruche ciasto z jabłkami!

1 kostka margaryny
70 dag mąki
30 dag cukru
2 małe proszki do pieczenia
1/2 szkl. śmietany
3 całe jajka
1 kg jabłek

Margarynę, cukier jajka utrzeć. Dodać śmietanę, powoli dodawać mąkę i proszek. Ucierać służszą chwilę. 2/3 masy wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tarką.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać trochę cynamonu i odrobinę cukru. Wyłożyć je na ciasto.
Resztę ciasta ułożyć na wierzch. (dowolnie, jak posypkę) Piec w temp. 180 stopni przez 45 min. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga!
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję. Proszę się nie martwić, że nie jest kruche i przykleja się do rąk.

Cynamonu dodajemy tyle ile chcemy. Chodzi tu o to, żeby jabłka nabrały pięknego aromatu. Jeżeli jabłka są słodkie można pominąć cukier, jeżeli są kwaśne dodajemy go trochę więcej.

Smacznego!


lorelei, 28-09-2007, odsłon: 4609
Dodaj komentarz
Twoje imię i nazwisko:

Wpisz komentarz:


Przepisz kod zabezpieczający:

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to). Czytaj więcej >>

Polecamy · Linkujcie NAS! · Kontakt · Regulacje · Polityka prywatności